Werner Janssen : improvisatiecoach, saxofonist, dirigent, componist

Mijn verhaal

Nu werk ik als improvisatiecoach, dirigent, saxofonist en componist, maar mijn muzikale reis begon toen ik vijf jaar was.  Op mijn vijfde leerde ik namelijk van mijn vader de sopraan sax te bespelen en sinds die dag ben ik gegrepen door muziek. Eerst speelde ik alleen klassiek en won als tiener enkele prijzen. Toen ik op mijn vijftiende begon met improviseren speelde ik op gehoor maar wat raak met meespeel CD's. Als ik probeerde de ladders bij de akkoorden van mijn boeken probeerde toe te passen, kon ik het niet bijhouden en omdat ik de hele tijd met mijn hoofd bezig was verloor ik ook nog eens mijn spontaniteit. Dus ging ik maar weer op gehoor aanklooien zonder vooruit te gaan. Als ik anderen ogenschijnlijk moeiteloos de ene na de andere mooie noot hoorde spelen als ze improviseerden, dacht ik dat het nooit kon leren. Ik wist niet hoe ik mezelf verder kon helpen.

Op grond van mijn instrumentbeheersing werd ik toch toegelaten tot het conservatorium. Hier moest het roer om. Probleem was dat ik een paar dagen per week werkte in een software bedrijf om in mijn levensonderhoud te kunnen voorzien. 's Avonds kwam ik uitgeput thuis en moest koken en studeren. Ik moest dus efficiënt te werk gaan.

Hier kwam mijn eerdere wiskunde studie van pas. Want ik doorzag snel dat er eigenlijk slechts 5 akkoorden een rol spelen bij het improviseren. Door anderen na te spelen vond ik manieren om op elk van deze akkoorden goed vocabulaire te ontwikkelen. Verder zag ik ook dat er slechts 5 verschillende hoofdroutes zijn in jazz-standards en leerde hoe ik de akkoorden kon verbinden. Met mijn inzichten inspireer ik graag anderen om beter te leren improviseren.

Ik schreef zelfs een boek over mijn eigen improvisatiemethode " "Bewust improviseren - jazz standards vereenvoudigen met de dominant-matrix".

Wat ik vaak hoor

  • “Er zijn geen goede improvisatiemethodes”
  • “Akkoordentheorie is heel lastig. Dat leer ik toch nooit”
  • “Improviseren dat heb je of dat heb je niet”

Onzin ! Iedereen kan beter leren improviseren. Het is echt geen rocket science. Mijn methode is een bewezen houvast. Lees maar wat mijn klanten erover zeggen.

Werner als artiest

Nu treed ik regelmatig op met het Metropole Orkest, de WDR Big Band, de Konrad Koselleck Big Band, the Ramblers, het orkest van de Luchtmacht en mijn eigen groepen. Lees meer.

Werner als dirigent

Ik ben dirigent en muzikaal leider van de Jazz Warriors Big Band in Amsterdam, Jazzband Just Us in Woerden, Harmonie Orkest de Volharding, Berkhout, Leerorkest Berkhout. Lees meer

Werner als componist

Mijn composities weerspiegelen mijn kennis van zowel lichte als klassieke muziek en bieden blaasorkesten een leuke manier om kennis te maken met de speelmanier uit de lichte muziek. Ik geef er ook graag workshops over. Lees meer

Werner als improvisatiecoach

Wil je ook op een effieciënte manier met meer zelfvertrouwen leren improviseren, zodat je weet wat je doet ? Mijn kennis deel ik in mijn boek, privélessen, exclusieve jaarprogramma's, online cursussen en live workshops. Lees meer

Anderen over Werner

Ellen ten Damme : "speelt perfect en is betrouwbaar"

Jo Heusschen : "goede docent, heel inspirerend"

Werner in de media

Portret "Limburgse Jazzhelden van SLIM"

"Machinist op de improvisatietrein" in Dagblad "de Limburger" 9 november 2017. Lees het hele artikel.Machinist op de improvisatietrein - dagblad de Limburger 9 november 2017