Improviseer je al een paar jaar en wil je in één dagdeel een bewezen houvast ontdekken waarmee je over akkoorden leert improviseren ?

 • Vind je het lastig om akkoordsymbolen te vertalen naar goede noten op je instrument ?
 • En dan ook nog spontaan een logisch muzikaal vertellen ?
 • Ben je toch wel een beetje onzeker als je alleen speelt ?
 • Ben je op zoek naar een methode waarmee je eindelijk stap voor stap, gestructureerd, akkoordenschema’s van jazz-standards leert beheersen ?
 • Kom je niet verder met improviseren ? En blijf je daarom maar op gehoor aanrommelen ?
 • Heb je het gevoel dat er meer in zit als je improviseert, maar weet je niet hoe je je kunt ontwikkelen ?

Kom dan naar de workshop “Bewust Improviseren over Jazz-Standards”. Je leert de makkelijkste manier om akkoorden te verbinden. Je  krijgt een paar superhandige basislicks cadeau. De basis om met meer zelfvertrouwen en plezier te improviseren omdat je hoort en weet dat het klopt wat je speelt.

Mijn eigen worsteling met improviseren

Ik weet nog goed toen ik 16 was en begon met improviseren. Ik zette de ene na de andere meespeeltrack op en jamde er vrolijk op los. In het begin vond ik het heerlijk voelen, ook al hoorde ik dat niet alles klopte. Na een tijdje hoorde ik hoe anderen uit mijn Big Band ogenschijnlijk moeiteloos improviseerden. Ik wilde dat ook kunnen.

Als ik de akkoordsymbolen in mijn boeken probeerde bij te houden, kon ikniet meer spontaan spelen en klonk het nog steeds nergens naar. Dus ging ik maar weer op gehoor en intuïtie spelen zonder verder te komen.

Toen ik eenmaal doorhad dat er 5 vijf akkoorden een rol spelen bij het improviseren ging ik “treintjes” maken waarbij de wagons goed klinkende stukjes waren. Ook ontdekte ik dat in jazz-standards vaak dezelfde structuren terug keren en dat ik met een paar basislicks de taal van de jazz kon leren.

Deze kennis wil ik graag aan jou doorgeven. Improviseren is geen rocket science. Ook jij kunt het leren, net als de tientallen mensen die ik met succes verder op weg heb geholpen.

Stel je eens voor dat jij bij het improviseren

 • met meer zelfvertrouwen en plezier spontaan speelt op je instrument
 • meer vrijheid ervaart
 • een houvast kent waarmee je jezelf stap voor stap op een hoger plan brengt

Wat ik vaak hoor

“Er zijn geen goede improvisatiemethodes”

“Ik improviseer zonder een plan en kom zo niet verder”

“Improviseren is voor mij niet weggelegd, want het kost vast veel tijd om dit te leren”

“Ik hoor altijd dat ik anderen moet naspelen. Waarom is dat ?  Wat moet ik dan naspelen en wat moet ik er dan zelf mee doen ?”

Waarom mijn aanpak wel werkt

De problemen waar de meeste mensen mee worstelen als ze beter willen leren improviseren heb ik zelf ook gehad. Ik heb oefeningen bedacht om dit te verbeteren. Met mijn achtergrond als wiskundige heb ik een gestructureerde lesmethode ontwikkeld die werkt. Ik heb er zelfs een boek over geschreven : “Bewust improviseren”. Neem het niet alleen van mij aan, maar luister ook naar de verhalen van mijn klanten.

Praktisch

Datum : zaterdag 16 december 2017
Tijd : 14.00 – 16.30 uur
Niveau : je hebt enkele jaren ervaring met improviseren en een open houding om te leren
Groepsgrootte : maximaal 15
Locatie :
Adams, Aziëstraat 17-19
NL-6014 DA Ittervoort (Limburg)
Investering : € 79 (tot en met 10 december geldt een vroegboektarief van € 49)
Meenemen : jouw muziekinstrument, aantekenpapier met potlood, muziekstandaard en natuurlijk jouw unieke manier van spelen

Over mij

Ik heb het voorrecht gehad om samen te werken met bekende artiesten zoals Herbie Hancock, Pat Metheny, Bono (U2),Chaka Kahn, Tania Kross, Ellen ten Damme, Toots Thielemans en Cliff Richard. Ik treed regelmatig op met het Metropole Orkest, de WDR Big Band, het orkest van de Luchtmacht en de Konrad Koselleck Big Band.

Naast optreden, dirigeer ik nog een Harmonie orkest en drie Big Bands, componeer en arrangeer ik en geef les. Ik streef naar een betere wereld. Muziek kan daarbij zeker helpen. Ik heb daarom mijn eigen improvisatiemethode ontwikkeld waarmee echt iedereen beter kan improviseren op zijn of haar muziekinstrument. Mijn methode heb ik beschreven in mijn boek “Bewust improviseren”.

Als je immers de muziek uit je zelf vol vertrouwen en zo mooi mogelijk speelt draag je bij aan een mooiere wereld. De wereld is jouw mooie muziek waard !

Luister waarom operazangers Tania Kross graag met mij werkt.

Voor wie is de workshop geschikt ?

Je improviseert al een paar jaar op een melodie instrument. Van saxofoon tot piano, van trompet tot marimba, van klarinet tot trombone.

Je bent enigszins bekend met akkoordsymbolen

Je wilt graag een stap voor stap methode leren waarmee je  jazz-standards leert beheersen

Contact

Wil je weten of deze workshop voor jou geschikt is ? Neem gerust contact met me op ! Dat kan per email of telefonisch.

Email info@wernerjanssen.nl

Telefoon 06 22  600 900

Wat zeggen anderen over de workshops van Werner Janssen ?

“Goede methodiek” – Jo Heusschen (trompet)

“Werner kan heel goed uitleggen hoe je vocabulaire kunt uitbreiden. Hij speelt ook zelf mee en dat is heel inspirerend.” Ewian, tenorsaxofoon

“Eerst ging ik als een ongeleid projectiel door akkoordenschema’s, maar nu weet ik hoe ik het systematisch aan kan pakken” – Jacqueline, altsax

Wat is het resultaat van de workshop ?

 • Je leert een simpele en doeltreffende methode hoe je over akkoorden kunt improviseren
 • Je leert een stappenplan hoe je jazz standards instudeert
 • Je hebt een slimme methode waarmee je zelfstandig goed vocabulaire speelt op de 5 basisakkoorden van het improviseren

Wat krijg  je allemaal ?

 • 2 uur 30 minuten les
 • Bladmuziek (pdf) van de stukken uit de workshop
 • Meespeeltracks (mp3) van de stukken uit de workshop

Let op, ik hou deze workshop graag exclusief, zodat ik jou de aandacht kan geven die je nodig hebt. Hierdoor is het aantal plaatsen voor deze workshop beperkt. Dus geef je op als je zeker wilt zijn van een plek.