Ontdek hoe je jazz standards kunt vereenvoudigen en er met zelfvertrouwen en plezier over improviseren

Bewust improviseren=weten je doet als je improviseert

 •  Vind je het lastig om spontaan te improviseren als je de akkoordsymbolen probeert te volgen ?
 • Improviseer je al een tijd en kom je maar niet verder met ? En blijf je daarom maar op gehoor aanrommelen zonder plan en zonder te weten wat je doet ?
 • Wil je met meer zelfvertrouwen, controle en plezier leren improviseren ?
 • Heb je weinig tijd om te oefenen ?
 •  Denk je dat akkoordentheorie heel moeilijk is ?

Als je uit deze patronen wilt stappen doe dan mee met het jaarprogramma “Bewust improviseren over jazz-standards”, een bewezen houvast om de oneindige vrijheid van improviseren zelf te kunnen ervaren.

Je ontdekt de steeds terugkerende structuren in jazz standards en leert welke noten je kunt spelen. Omdat je het verband leert tussen je gehoor en je denken, speel je gegarandeerd met meer zelfvertrouwen en plezier als je improviseert ! Bovendien houd je meer tijd over voor andere dingen, omdat je leert effectief te oefenen.

Een kijkje achter de schermen in de afsluitende sessie in de studio

Praktisch

Datum :  2 september, 7 oktober, 4 november, 2 december 2018,  6 januari, 3 februari, 3 maart, 7 april, 5 mei, 2 juni 2019
Tijd : 10.30 – 13.00 uur
Niveau : enkele jaren ervaring met improviseren, open houding
Groepsgrootte : Om iedereen persoonlijk te kunnen begeleiden is de grootte beperkt tot 10. Als je zeker wilt zijn van je plek, geef je dan snel op. Anders moet je weer een jaar wachten !
Locatie :
QFactory, Atlantisplein 1, Amsterdam-Oost
Investering : € 1247 tot 1 september 2018. Daarna gaat de prijs definitief naar € 1497.

Wat ik vaak hoor

 • “Er zijn geen goede improvisatiemethodes”
 • “Akkoordentheorie is heel lastig. Dat leer ik toch nooit”
 • “Improviseren dat heb je of dat heb je niet”

Onzin ! Iedereen kan beter leren improviseren. Het is echt geen “rocket science”. Mijn methode is een bewezen houvast. Lees maar wat mijn klanten erover zeggen.

Wat zeggen anderen over het jaarprogramma “Dominant-Matrix. Bewust Improviseren over jazz standards” ?

“Prettige docent, aanmoedigend. Speelt zelf heel mooi waardoor je zelf geïnspireerd raakt”.

“Werner kan heel goed uitleggen hoe je vocabulaire kunt uitbreiden. Hij speelt ook zelf mee en dat is heel inspirerend.”

De bekende operazangeres Tania Kross zegt over Werner

Performer Ellen ten Damme zegt over Werner

Mijn verhaal, mijn visie

Ik weet nog goed toen ik op mijn 16e begin met improviseren. De ene na de andere track zette ik op en jamde er vrolijk op los. Eerst vond ik dat heel erg leuk, maar ik deed het zonder plan, puur op gehoor en het frustreerde mij dat ik niet vooruit kwam.

Op het conservatorium kon ik eerst geen samenhang ontdekken in de lesstof. Omdat ik overdag werkte bij een software house had ik maar beperkte tijd om te oefenen. Hier kwam mijn wiskundeachtergrond van pas. Ik doorzag de steeds terug kerende structuren in jazz-standards en ontwikkelde me van iemand die nauwelijks durfde te improviseren naar iemand die gretig improviseert.

Inmiddels heb ik opgetreden met inspirerende musici zoals Herbie Hancock, Pat Metheny, Bono, Chaka Kahn, Cliff Richard, Maria Schneider, Wynton Marsalis etc. Ik speel regelmatig in het Metropole Orkest, de WDR Big Band, het Orkest van de Luchtmacht.

Leren improviseren is als het leren van een taal. Weet je nog hoe je jouw moedertaal hebt geleerd ? Door jouw ouders te kopiëren. Zo is het ook met improviseren. Je kunt die taal alleen maar leren door na te spelen.

Vaak is dat heel arbeidsintensief en weet je niet goed wat je moet naspelen en ook niet hoe je dat kunt toepassen. In het jaarprogramma ontdek je daarom hoe je jazz-standards kunt vereenvoudigen en welk materiaal (“woordjes”) je er dan op kunt spelen. Meteen to the point. Dat bespaart je een heleboel tijd omdat je gericht werkt aan het vergroten van je mogelijkheden.

Ik droom van een betere wereld en geef daarom mijn enthousiasme en kennis graag door aan anderen. Daarom bedacht ik een unieke improvisatiemethode die zich zelf bewezen heeft. Ik heb er zelfs een boek over geschreven : “Bewust improviseren – jazz-standards vereenvoudigen met de Dominant-Matrix”.

Wat is de investering ?

De totale waarde bedraagt € 2750, maar dit exclusieve programma kost € 1497.  In termijnen betalen ? Prima, neem even contact op.

Wat krijg  je allemaal ?

 • 8 groepslessen van drie uur waarin je alles leert om zelfstandig jazz-standards in te kunnen studeren (waarde € 900)
 • 1 dag opnemen in een professionele studio (waarde € 900)
 • online theoriecursus (waarde € 50)
 • opnames van alle lessen (waarde € 200)
 • wekelijkse email met tips (waarde € 300)
 • mp3 begeleidingstracks (waarde € 200)
 • cursusmateriaal : bladmuziek en uitleg op pdf (waarde € 200)

Inhoud van het programma

Dag 1

In de eerste bijeenkomst maken we kennis met elkaar. We gaan eerst eens zonder bladmuziek spleen en oefenen om onze fantasie over te brengen naar ons instrument.

Dag 2

In deze les ontdek welke overeenkomsten en welke verschillen er zijn bij het spelen in mineur en majeur. Je leert hoe je zelfstandig goed klinkend vocabulaire kunt instuderen op elk akkoord met een verbluffend eenvoudige methode. Ook leer je de makkelijkste manier om op elk akkoord goede noten te spelen en zo een logisch verhaal door de akkoorden te spelen.

Dag 3

Als je al eens geïmproviseerd hebt, dan weet je dan de II-V-I verbinding de meest essentiele bouwsteen is van het Real-Book. In deze bijeenkomst ontdek je een spectaculair, maar gemakkelijk procédé om je mogelijkheden voor de II-V-I verbinding EXPONENTIEEL te vergroten. Ook ga je dieper in op het spelen mineur. De do’s en dont’s !

Dag 4

In deze bijeenkomst ontdek je hoe bijzonder een Blues is. We gaan de stof uit de vorige bijeenkomsten toepassen op de Blues. Verder gaan we een begin maken om de “Dominant-Matrix” in te vullen. Dat is de ultieme tabel waarmme je in een oogopslag kunt zien welk toonmateriaal je kunt spelen.

Dag 5

In deze bijeenkomst maak je een sprong. We gaan een jazz-standard analyseren waarin je een heleboel verschillende toonladders tegenkomt. Je leert hoe je dit kunt overzichtelijk kunt structureren. Je leert in welke gedaante een stukje Mozart en Bach ook vaak voor komt in Jazz.

Dag 6

In deze bijeenkomst besteden we aandacht aan de verschillende ritmes in verschillende stijlen. We maken ook een uitstapje naar latin. Bovendien leer je hoe je extra leidklanken kunt gebruiken op het dominant septiem akkoord, zodat je onvermijdelijk en super duidelijk naar een oplossing toe speelt. Als je dit enigszins beheerst dan maak je helemaal de blits !

Dag 7

In deze bijeenkomst ontdek je in welke gedaantes het dim akkoord voorkomt in jazz-standards. Ook gaan we alle stof uit de afgelopen lessen herhalen en gaan de tabel “dominant-matrix” samen invullen. Met deze tabel kun je later zelfstandig aan de slag en zie je in één oogopslag welke toonmateriaal je kunt spelen.

Dag 8

In deze les leer gaan we de dominant-matrix invullen. We gebruiken hierbij een aantal bekende jazz standards. Ook is er ruimte om je eigen favoriete samen standard te analyseren.

Dag 9

In deze les gaan we nog eens door de hele lesstof. We bekijken het huiswerk en focussen ons op de door jou gekozen standard voor de opname in de studio.

Dag 10

We sluiten het jaarprogramma samen af in een professionele studio. Iedereen speelt zijn of haar favoriete jazz-standard.  Omdat het met ene prachtige microfoon wordt opgenomen klink je als nooit tevoren ! EEN mooi document voor jezelf.

Contact

Wil je weten of dit jaarprogramma voor jou geschikt is ? Neem gerust contact met me op !

email info@wernerjanssen.nl

telefoon 06 22  600 900