Kunnen klassiek opgeleide muzikanten improviseren (2) ? Aanbieding workshop impro voor HaFaBra en NIEUWE concertdata

Donderdag blog : Kunnen klassiek opgeleide muzikanten improviseren ?

Wie heeft nooit een spetterende gitaarsolo gehoord in een pop nummer, of misschien Miles Davis met zijn trompet met karakteristieke harmon mute ? Allemaal ter plekke “verzonnen”, zo lijkt het. Wat een vrijheid als je zo muziek zou kunnen maken. Hier is het goede nieuws : iedereen kan leren improviseren !

Wat is improviseren ? Bij improviseren verzin je zelf een melodie (en voor gitaristen en toetsenisten, eventueel ook de akkoorden). Je bent dus eigenlijk componist. Afhankelijk van de stijl kunnen hierbij bepaalde spelregels gelden. Zo wordt in de jazz- en popmuziek geimproviseerd over akkoordprogressies waar een bepaalde groove onder ligt, bijvoorbeeld swing, hip-hop, boogaloo, etc. Het is dan zaak de taal eigen te maken die hierbij past. En het duurt even voordat je dat onder de knie hebt. Zo moeilijk hoeft het echter niet.

DSC_4811 kopieIn mijn HaFaBra compositie “Imbolc” (het feest van de ontluikende lente in de Keltische beschaving) worden spelers uitgedaagd om lentegeluiden van bijvoorbeeld vogels muzikaal uit te drukken. Lastig op een euphonium, maar prima te doen op een fluit, sopraan sax, of klarinet. Enige spelregel is de toonladder van Bes (klinkend).

In mijn compositie “Samhain” (de dodenherdenking) worden juist de grote instrumenten uitgedaagd een geimproviseerd gedragen eerbetoon uit te beelden voor de overleden dierbaren binnen de eigen stam.

Als ik in mijn workshops voor een Harmonie, Fanfare Orkest of Brass Band deze stukken op de lessenaar leg, blijken er aanvankelijk weinig vrijwilligers te zijn. Logisch, ze zijn niet gewend om te improviseren. Toch is in de klassieke muziek improviseren van oudsher heel gebruikelijk. Met name organisten zullen dit weten.

Maar als het ijs gebroken is vinden jong en oud het heel erg leuk om op zo’n manier met muziek bezig te zijn en moet ik zelfs de rem er op zetten. Vaak ga ik een stapje verder door meerdere solisten aan te wijzen die met elkaar moeten communiceren via hun instrument.  Zo ontstaat er door het geimproviseerde gedeelte elke keer een unieke uitvoering.

Wil je horen en zien hoe ik zelf improviseer ? Kijk op mijn website en klik de foto’s aan http://www.wernerjanssen.nl/nl_artist.php. Enjoy !

1781066_765012720197691_1690722500_oAls je zin hebt om op een laagdrempelige manier met improvisatie kennis te maken, of je vaardigheden op dit gebied wil uitbreiden, dan is er goed nieuws ! Binnenkort  organiseer ik improvisatieworkshops voor alle leeftijden op diverse locaties in Nederland. Toegespitst op HaFaBra en beginners.  Aan de hand van enkele van mijn composities komen aan bod vrije improvisatie, improvisatie op een groove, interactie met elkaar en verhalend spelen. Maar pas op : improviseren werkt verslavend ! Meld je aan via onderstaand commentaarveld of via email info@wernerjanssen.nl . Kosten slechts € 20 per persoon inclusief bladmuziek, “5-tipsboekje” en meespeel mp3′s.

DATUMS

29 november 2014, 10-13 uur, Theater Vrijburcht, JO Vaillantlaan 139, Amsterdam-IJburg
10 januari 2015 14-17 uur, Music All-in, Keyserswey 63, Noordwijk
31 januari 2015 13-16 uur, van der Glas, Pastorielaan 4a, Heerenveen
7 februari 2015 15-18 uur, Saxofoonwinkel, Grote Kerkhof 30, Deventer (onder voorbehoud)

Als je geinteresseerd bent in improvisatie dan heb ik GRATIS vijf eenvoudige oefeningen beschikbaar om te leren improviseren. Tijdens workshops komen deze aan bod.  Laat je emailadres achter en je ontvangt de eerste drie tips  gratis in je mailbox !

CONCERTAGENDA

Op 7 en 9 december geef ik concerten met het Metropole Orkest en het  Orkest van het Oosten in Enschede en Zwolle. Erg interessant als je van  zowel klassiek als jazz houdt ; er staat vooral muziek van Gershwin op het programma, o.a. “Rhapsody in Blue”

(Als je interesse hebt in een vrijkaartje of reductiekaartje, laat het me even weten)

28 november 20.15 Orkest van de Luchtmacht, Nunspeet (onder voorbehoud)
29 november, 10.00 uur, Workshop “Improviseren voor beginners”
30 november, 16.30 uur, Noordpool Orkest, Schouwburg, Rotterdam
3 december, 19.30 uur, Metropole Orkest, “Birth of a Symphonic Jazz Orchestra”, Enschede
7 december, 15.00 uur, Metropole Orkest, “Birth of a Symphonic Jazz Orchestra”, Zwolle
9 december, 20.00 uur, Metropole Orkest, Carre, Amsterdam, TV registratie “Knoopgala”

logo_05

[contact-form][contact-field label=’Naam’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’E-mail’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Website’ type=’url’/][contact-field label=’Reactie’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *