donderdagblog : VET ! improviseren met het opleidingsorkest

Onlangs bezocht ik het congres over jeugdbeleid voor muziekverenigingen, georganiseerd door buro Reprise. Zelf heb ik jarenlang ervaring met lesgeven aan jeugd in priveles, groepsles of workshops. Sinds april leid ik pas zelf een opleidingsorkest. De grootste uitdaging voor muziekverenigingen is jeugd te binden. Op het congres kwam naar voren dat groepsgevoel een van de belangrijkste factoren hierbij is. Verrassend genoeg bleek repertoire nauwelijks een rol te spelen. Een opleidingsorkest hoeft dus niet per se popliedjes te spelen, iets waarvan volwassenen vaak denken dat het leuk is. Kinderen houden juist van de rijke kleurschakeringen van de verschillende instrumenten.

Ik denk echter dat repertoire echter wel kan bijdragen aan binding en dan vooral de manier waarop muziek wordt aangeboden aan kinderen. Ik zet zelf altijd een stukje improvisatie als “wapen” in. Dat kan heel eenvoudig, bijvoorbeeld met de opdracht “imiteer eens onweer”. Het is duidelijk dat je hierdoor kinderen traint hun fantasie om te zetten naar hun instrument. Kinderen blijken prima in staat en genieten er van om zelf “hun ding te doen”. Je kunt het ook gebruiken om kinderen die beter dan het gemiddelde spelen extra uit te dagen. We leven in een tijd waarin het ieders individuele talent voorop staat en improvisatie sluit daar prima bij aan.

Het is een fantastisch middel om iedereen zijn of haar unieke authentieke verhaal te laten vertellen en dit draagt zeker bij aan een hechter groepsgevoel. Enerzijds kunnen de kinderen zich beter in elkaar verplaatsen, anderzijds geeft het kinderen meer individuele verantwoordelijkheid. Bovendien pakt een improvisatie altijd anders uit en ligt hier een spannend ontwikkelingstraject braak.

Ik ben benieuwd of jij ervaring hebt met het aanbieden van improviseren voor kinderen, al dan niet in orkesten. Zie je improviseren als een leuke stimulans, of vind je het juist onzin ? Zou je met van mij gedachten willen wisselen ? Heb je behoefte aan materiaal of tips om te improviseren ? Laat dan je commentaar achter in de comment box beneden.

Zelf heb ik een aantal muziekwerken geschreven voor opleidingsorkesten waarin het element improvisatie een rol speelt. De “JUNOR Druid Festivals Suite” heb ik daadwerkelijk uitgegeven. Hierin heb ik ook partijen gemaakt voor een optionele, additionele ritmesectie, omdat kinderen vaak piano of gitaar spelen. Bekijk het werk gerust op  https://wernerjanssen.nl/portfolio-item/the-druid-festivals-suite-3/ Mocht je geinteresseerd zijn in dit werk dan bied ik je als lezer van dit blog tot 1 juli 2015 de volgende korting aan : geen BTW en geen verzendkosten.

Wil je drie GRATIS tips ontvangen hoe je met kinderen kunt improviseren ? Vraag het aan via het commentaarveld beneden en je ontvangt na het weekend mijn drie tips in je mailbox.

Cheers ! Op het authentieke muzikale verhaal van de JEUGD !

Mijn activiteiten de komende week vind je op mijn vernieuwde website https://wernerjanssen.nl/

logo_05_nieuw