donderdagblog : saxofoon quartet of saxsectie ? – aanbieding workshops

IMG_6581 dicke luftIn de klassieke muziek is het saxofoon quartet een bekend kamermuziek ensemble. Sopraan, alt, tenor en bariton sax maken het quartet compleet. In de jazzmuziek komt het saxofoon quartet ook voor. Samen met Arno Bornkamp (sopraan), Dick de Graaf (tenor) en Nils van Haften (bariton) vorm ik bijvoorbeeld het quartet “Dicke Luft” (foto). De meest gebruikelijke tegenhanger in de jazzmuziek is echter de saxofoon sectie, bestaande uit altsax 1, altsax 2, tenorsax 1, tenorsax 2 en bariton sax. Vaak dubbelen de saxofonisten. Zo gebruiken we in de Konrad Koselleck Big Band de “jokers”  sopraan sax, fluit, altfluit, piccolo, klarinet, basklarinet en zelfs contrabasklarinet.

Heuer, compositie Dick de Graaf, uitgevoerd door saxophone quartet “Dicke Luft” (Dicke Luft is te horen op festival SAX 14, op 23 nov. 12 u. in het Muziekgebouw aan het IJ, Amsterdam)

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/169436158″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

In klassieke muziek wordt door de componist / arrangeur alles precies opgeschreven zoals het bedoeld is. In jazzmuziek, popmuziekstijlen, latin en wereldmuziek kan de precieze uitvoering vaak niet  opgeschreven worden en moet het geschrevene geinterpreteerd worden door de uitvoerders. Leidraad hierbij zijn overlevering, gevoel en smaak.

De rol van de altsax 1 (“lead”) is het muzikaal vormgeven  aan de geschreven muziek. Hij of zij moet, liefst zonder woorden te gebruiken, aangeven hoe er gefraseerd en gearticuleerd moet worden, waar er geademd wordt, hoe lang een noot moet duren, wat de dynamiek is en dat vaak in een oogopslag. Ik heb me in mijn opleiding hierin gespecialiseerd en wil graag mijn kennis met jullie delen tijdens een tweetal workshops.

De altsax 2 is de doorgever en speelt lead naar de onderstemmen. De tenorsax 1 is de solist van de sectie. De tenorsax 2 heeft vaak de moeilijkst speelbare partij vanwege de lage noten en de bariton kan enerzijds deel uit maken van de saxofoon-sectie als fundament, maar ook de bastrombone of contrabas dubbelen.

Klik hier voor mij solist met de Big Band van het Metropole Orkest, BIMhuis, 2003, met Maria Schneider : https://www.youtube.com/watch?v=L_tJl5fWd2A&w=420&h=315

Wie wil er eens gecoached worden door een professional ? Zelf speel ik (of heb gespeeld) in tallloze  saxofoon secties, bijvoorbeeld het Metropole Orkest, de WDR Big Band, het Jazz Orchestra van het Concertgebouw, the Glenn Miller Orchestra, het Orkest van de Luchtmacht en ben vaste lead-alt van de Holland Big Band en Konrad Koselleck Big Band.

Ik organiseer binnenkort workshops voor saxofoon quartet en saxofoon sectie. Kom met je bestaande sectie of quartet met je eigen muziek en laat je inspireren door mijn enthousiaste aanpak. De workshops zijn echter ook toegankelijk voor individuele spelers. Naast muziek van de cursisten zelf, werken we aan mijn compositie “The Druid Festivals Suite” en aan stukken uit “Easy Jazz Conception” van Jim Snidero.

Datums zaterdag 18 oktober in Theater Vrijburcht, Amsterdam van 10.30 -13.00 uur en op dinsdag 28 oktober bij Harry Bakker saxofoons te Muiderberg van 19.30-22.00 uur. Prijs per persoon € 30, maar bij reactie op deze blog VOOR 10 oktober slechts € 20 ! Schrijf je vandaag nog in beneden, of per mail info@wernerjanssen.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *