Donderdagblog : optreden als “Schlagersaxofonist”

Demis RoussosDoor het overlijden deze week van de Griekse Schlagerkoning Demis Roussos moest ik terug denken aan mijn ervaringen in begeleidingsbands van Schlagerzangers.

Aanvankelijk werd ik gevraagd of ik “goesting” had  mee te doen in de begeleidingsband van de dubieuze Vlaamse coryfee Jo V. De binnen de Schlagerwereld favoriete tenorsax werd afgewisseld met klarinet en fluit.

Voor repetities die niet betaald werden moest ik vanuit Amsterdam naar een klein dorpje in Pajottenland, de streek diep in Belgie rond Geraadsbergen. Er werd vrolijk gewerkt van 20.00 tot 02.00 uur. Na een heenreis die meestal meer dan vijf uur bedroeg door alle fileleed, mocht ik daarna nog 3 uur naar huis rijden, als alles tenminste soepel verliep.

Steevast belandde ik echter in een ander dorp in een “wegomligging” en het valt niet mee om in Belgie in het donker de weg naar huis te vinden als je de bordjes met tegenstrijdige informatie “wegomlegging” braaf volgt. Meestal belandde ik na een half uur ronddolen weer op dezelfde plek. Toch maar eens een navigatie systeem aanschaffen.

Proefgedraaid met dit Belgische bandje mochten we tijdens het Schlagerfestival in het Sportpaleis Antwerpen voor 12.000 uitzinnige Schlagerfans optreden. Tijdens de repetities kwamen allerlei leuke stukjes voorbij, waaronder een solistische tegenstem op fluit. Demis kwam naar me toe met zijn enorme torso. Op niet mis te verstane wijze deelde hij mij, met zijn wandelstok driftig gesticulerend mede, dat ik veel te hard fluit speelde. Ik bond in.

Daarnaast kwamen nog allerlei groten uit de Schlagerwereld voorbij, namen die ik alleen kende van de LP collectie van mijn ouders en nog gewoon bleken te leven.

Binnen het Schlageridioom is het aan te bevelen saxofoon te spelen met een vibrato met een grote amplitude en kabbelende frequentie. Kenners weten ik wat ik bedoel, genieten. Vooral de ligging in tertsen met de trompet maakt het feest compleet. Het was wel erg leuk om dit zo “goe” mogelijk neer te zetten.

Toch kwam ook aan dit Belgische avontuur onverhoopt een eind toen ik bij een volgend optreden van Jo V. simpelweg niet meer gebeld werd. Loyaliteit nul komma nul, maar een ervaring rijker.

ACTIVITEITEN

31 januari 13-16 uur van der Glas, Heerenveen, workshop improvisatie, aanmelden via info@wernerjanssen.nl, kosten € 20.

7 februari Konrad Koselleck Big Band World War 1 Project met Ellen ten Damme en Vincent Bijlo, Natlab, Eindhoven

9 februari Konrad Koselleck Big Band, BIMhuis, Amsterdam

logo_05_nieuw

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *