donderdagblog : het “poldermodel” van de lead-alto

1399140_727495607364050_1622522186074282515_oIn de saxofoon sectie van een Big Band heeft de eerste alt (lead-alto) een grote verantwoordelijkheid. Hij of zij bepaalt binnen de sectie bewust of onbewust de sound, frasering en dynamiek. Hij of zij moet zo capabel zijn dat bij prima vista lezen de partijen meteen duidelijk geinterpreteerd worden, moet de sectie aansturen, dubbels spelen op sopraan, klarinet en/of fluit en improviseren.

In een gezonde sectie gaat dit trouwens in goed onderling overleg, zeg maar volgens het “poldermodel”. Hoewel dit in Nederland uitgevonden poldermodel uitgerekend in Nederland op zijn retour is, is dit het gezondste model voor het overleg binnen de saxofoon (en andere) sectie. Met uiteindelijk de lead die de knopen doorhakt.

De leadplek kun je fantastisch invullen. Je kunt schilderen met sound. Een Miller stuk heeft een romantischer geluid nodig dan een Thad Jones / Mel Lewis stuk. Lengtes van kwartnoten op de tel, volume, vibrato zijn allemaal stijlgebonden. Ik heb uit de hele Big Band geschiedenis lead-altisten bestudeerd en vermeng dit met mijn eigen ideeen.

HBBsaxsectieIk heb het geluk om vast lead-alt te spelen in de Konrad Koselleck Big Band, de Holland Big Band en het LUNAR ensemble van Jos Heutmekers.  Daarnaast speel(de) ik wel eens lead alt in de Glenn Miller Orchestra, Metropole Orkest, het  Jazz Orchestra of the Concertgebouw en veel amateur Big Bands.

Ik wil graag mijn kennis met geinteresseerden delen en bied daarom gratis 5 tips aan als je je emailadres even achterlaat of een comment op deze blog schrijft. Begin vandaag nog om een  beter concept te ontwikkelen van  de leadplek !

ACTIVITEITEN

17 april directie / workshop Lichte Muziek, Fanfare “de Hoop”, Stellendam
18 april Swing ‘n SIng, met Fort Night te Swing in Abcoude en Mijdrecht
19 april West Coast Big Band, Beauforthuis, Austerlitz
20 april Konrad Koselleck Big Band, BIMhuis, Amsterdam
26 april Ellen ten Damme, Kurhaus, Scheveningen

logo_05_nieuw

15 antwoorden
 1. Norbert de Baar
  Norbert de Baar zegt:

  Beste Werner,

  Ben zeer geïnteresseerd in de tips voor de lead alt. Alvast bedankt.
  Zelf speel ik in de Politie BigBand Oost-Nederland.

  Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groeten,

  Norbert de Baar

  Beantwoorden
 2. Henri
  Henri zegt:

  Beste Werner, van origine tenor sax, en nu al een aantal jaren ook op alt actief, nog niet in een big band maar dat komt er vast van met een conn 26m 1939 met meyer m6 mondstuk versie net na de meyer bros/new york, leuk je tips te ontvangen.

  Beantwoorden
 3. Maaike Teunissen
  Maaike Teunissen zegt:

  Dag Werner! Ik ben ook heel benieuwd naar jouw tips! Ik speel eerste alt van Bigband Ravenstein en er valt nog een hoop te leren. Groetjes, Maaike

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *