Donderdagblog : handige software voor muziek

_MVO5170-2Hoe was jouw zomer ? Ik heb in de vakantieperiode gewerkt aan mijn premium lesruimte met prachtig uitzicht, de online improvisatiecursussen van impro circle zijn een flinke stap dichterbij gekomen, ik heb mijn workshops voor het najaar voorbereid, ons huis een facelift gegeven van binnen en diverse optredens gedaan, waaronder een concert voor onze koning en filmopnames met het Metropole Orkest voor de nieuwe Nederlandse natuurfilm “Natuur in de delta”. O ja, ook nog lekker op stap geweest met de familie en ontspannende dingen gedaan op het strand en in het bos. Klaar voor een nieuw seizoen dus.

De frequentie van de donderdagblog gaat omlaag van wekelijks naar een keer per maand. Voortaan verschijnt mijn blog op de eerste donderdag van de maand. Vandaag ga ik in op software die het leven van de muzikant aangenamer maakt, of je nou professional bent of amateur. En amateur betekent liefhebber, dat zijn we eigenlijk allemaal. Veel leesplezier en jouw feedback is welkom !

Niet direct het eerste waar je als musicus mee bezig bent, maar stiekum toch ook wel leuk ; de hulp van software bij muzikale activiteiten. Hieronder geef ik een overzichtje van software die ik handig vind per categorie.

Muziek notatie.

Sibelius. Voordelen : intuitief, goede samples, veel mogelijkheden voor de opmaak van partijen. Ik gebruik het om mijn composities uit te werken voor HaFa ensembles en kan prima horen hoe de verschillende klankkleuren werken. Ook handig voor de dirigent die even een partij moet omschrijven, of een “vreemd” instrument in de gelederen heeft. Nadelen : duur (ca. € 700), loopt soms vast, zelfs op krachtige MacBook Pro die ik gebruik. Concurrent Finale ken ik niet, wie kan iets vertellen over de verschillen tussen Finale en Sibelius ? Over het algemeen vind ik partijen uit Finale minder aantrekkelijk uitzien, al is dit natuurlijk persoonlijk. Wie gebruikt wel eens gratis notatiesoftware en hoe bevalt dat ?

Solo’s uitzoeken.

Het pakket “Amazing Slow Downer” maakt zijn naam helemaal waar. Echt amazing. Je kunt er elk muziekbestand vertraagd (of versneld) mee afspelen met behoud van pitch. Je hebt dus niet het ouderwetse effect als je een LP (je weet wel, zo’n prehistorische, grote zwarte schijf van vinyl uit de muziekcollectie van je ouders) met het verkeerde toerental af speelt. Erg handig om geimproviseerde solo’s nootje voor nootje uit te zoeken. Ik heb er dankbaar gebruik van gemaakt om stukjes solo van Michael Becker te analyseren. Daarnaast gebruik ik het ook in mijn lessen als een leerling het tempo nog niet aan kan. Kijk op http://www.ronimusic.com/ voor meer informatie.

Play along software.

Met veel plezier gebruik ik de app iReal Pro, beschikbaar voor zowel Apple als Android toestellen, Apple laptops (Macbooks) en iPad. Voor zo’n € 13 ongeveer 1000 bekende songs uit het American Songbook en popliedjes in een app. Prima om jouw geimproviseerde solo te vervolmaken. Let op : alleen de akkoorden, niet de melodie. Je kunt lekker aan de knoppen draaien ; zo kun je elk lied in elke toonsoort en tempo afspelen, je kunt er zo’n 30 verschillende grooves onder zetten, van swing, tango, cha-cha-cha, reggae, funk tot samba. Natuurlijk klinkt het allemaal een beetje blikkerig en je hoort van kilometers afstand dat het matige samples zijn, maar wat mij betreft valt dit nadeel in het niet bij de studie mogelijkheden die iReal Pro biedt. Tenslotte kun je er ook zelf akkoordenschema’s invoeren, iets wat ik vaak gebruik om play alongs van mijn eigen composities te maken voor workshops en les.

Wie kent er alternatieven ? Welke software gebruik jij ?

ACTIVITEITEN

Mijn workshop agenda :

za 5 sept 13-17 uur Workshop “improviseren voor beginners / HaFa”, Muziekhuis Deventer, nog twee plekken

zo 6 sept 11-16 uur Workshop “Kind of Blue – de magie van Miles Davis”, Amsterdam, nog twee plekken

zo 13 sept 11-13 uur Workshop “Lead Alto”, Amsterdam, wachtlijst

Mijn volledig workshopaanbod

Mijn volledige agenda

logo_05_nieuw

6 antwoorden
  • wernerjanssen67
   wernerjanssen67 zegt:

   Hoi Ton, bedankt voor je reactie ! Je hebt gelijk. Ik heb heel lang geleden gewerkt met Band in a box en ben er toen mee gestopt omdat de voicings van de akkoorden niet klopten. Inmiddels zal Band in a box ongetwijfeld verbeterd zijn, maar ik kan er niets over zeggen omdat ik het niet goed genoeg ken. Zou jij iets kunnen vertellen over jouw ervaringen ?

   Beantwoorden
 1. saxrep
  saxrep zegt:

  Ik gebruik het gratis te downloaden MuseScore. Maar alleen om te noteren wat ik op het toetsenbord uitzoek. Dus hoe de sequenser is weet ik niet.
  MuseScore vind ik wat houterig en dwingend. Maar dat zijn al die grafisch prachtige programma’s.
  Geen enkel prog. is zo flexibel als het oude onder DOS draaiende MusicPrinterPlus.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *