donderdagblog : de Saxofoon sectie van de Big Band

HBBBerlijnMet de “Holland Big Band” in de Philharmonie, Berlijn

Elke Fanfare, Harmonie Orkest of Big Band heeft een saxofoon sectie. Bij de Fanfare het complete quartet van sopraan, alt, tenor en bariton. Bij het Harmonie Orkest ontbreekt de sopraan, behalve bij speciale composities. In de Big Band is er een vaste sectie van alt  1 en 2, tenor 1 en 2 en bariton. Hier dubbelen de saxofonisten vaak ook nog op sopraan, klarinet, basklarinet en fluit. De eerste alt heet ook “lead”, de leider van de sectie. De eerste tenor is meestal de solist.

Waar moet je op letten als saxofoon groep in een Big Band ?

In de Big Band heeft de saxofoon sectie vaak de zangerige of virtuoze rol, of moet zorgen voor een “sexy” feel. Hierbij is het het van belang om goed te mengen, maar met een batterij koper achter je en versterkte instrumenten, moet je ook goed hoorbaar zijn.

De lead is verantwoordelijk voor de muzikale frasering en moet (met de anderen) toezien de balans en de gelijke articulatie in de sectie. De 2e alt is een soort lead voor de stemmen eronder, de 1e tenor voor de 2e tenor en bariton en de 2e tenor tenslotte voor de bariton.

HBBsaxsectieZelf heb ik ruim 15 jaar ervaring  in de saxofoon secties van het Metropole Orkest, Luchtmachtkapel, WDR Big Band, Jazz Orchestra of the Concertgebouw, Holland Big Band, Konrad Koselleck Big Band, Glenn Miller Orchestra en natuurlijk in de HaFa orkesten waar ik als jonge saxofonist in zat.

Ik wil graag mijn ervaringen delen met iedereen die geinteresseerd is en bied daarom drie tips waar je op moet letten in de Big Band saxofoon sectie. Laat je emailadres achter en je ontvangt van mij DRIE GRATIS TIPS voor samenspel in een saxofoon sectie of quartet.

Als je meer verdieping wil kun je je inschrijven voor mijn WORKSHOP saxofoon sectie / quartet op 28 maart 2015 bij Harry Bakker saxofoons, Muiderberg. Van 16.00 – 18.30 uur geef ik priveles aan een klassieke en jazz saxofoon secties of quartet. Ook ben ik te boeken voor workshops op locatie.

ACTIVITEITEN
6 en 7 maart Metropole Orkest, Hilversum (besloten)
8 maart 20 uur Wood & Winds, podiumkerkje, Grevenbicht (L.)
10 maart directie Muziekvereniging Volharding, Berkhout
13 maart Big Band Fort Night Swing, Wilnis
14 maart workshop “improviseren voor HaFa / beginners”, 13-16 uur Cultuurhuis, Deventer. Opgeven via info@wernerjanssen.nl
20 maart Metrpole Orkest en Percossa, Hilversum
21 maart Metrpole Orkest en Percossa, Utrecht
22 maart Metrpole Orkest en Percossa, Utrecht
22 maart Big Band Fort Night Swing, Bilthoven
23 maart Metrpole Orkest en Percossa, Utrecht
24 maart Metrpole Orkest en Percossa, Utrecht
28 maart 16.00-18.30 uur. Workshop saxofoon sectie en quartet. Harry Bakker saxofoons, Dorpsstraat 12, Muiderberg.

logo_05_nieuw

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *