donderdagblog : de klassieke saxofoon sectie, kameleons in het orkest

HBBsaxsectieElke Fanfare, Harmonie Orkest of Big Band heeft een saxofoon sectie. Bij de Fanfare het complete quartet van sopraan, alt, tenor en bariton. Bij het Harmonie Orkest ontbreekt de sopraan, behalve bij speciale composities. In de Big Band is er een vaste sectie van alt  1 en 2, tenor 1 en 2 en bariton. Hier dubbelen de saxofonisten vaak ook nog op sopraan, klarinet, basklarinet en fluit. De eerste alt heet ook “lead”, de leider van de sectie. De 1e tenor is meestal de solist.

Waar moet je op letten als saxofoon groep in een Fanfare of Harmonie ?

Het is mooi als een saxofoon sectie goed mengt. Dat wil zeggen het individuele geluid moet ondergeschikt zijn aan het groepsgeluid. “Je moet in elkaars geluid kruipen”. In een klassieke setting zoekt men daarom naar een warm, rond geluid.  Ook moet er met dezelfde articulatie gespeeld worden. De sopraan sax in het Fanfare Orkest vormt hierop enigszins een uitzondering. Deze partij wordt vaak solistisch ingezet en mag dan ook duidelijk hoorbaar zijn.

Saxofoons worden gerekend tot de houten blaasinstrumenten, omdat ze een vergelijkbare  applicatuur hebben en worden aangeblazen met een riet. Omdat de buis is gemaakt van messing,  combineert de saxofoon eigenschappen van koper en hout. Uitdaging voor de klassieke saxofonist is om te laveren tussen al deze mogelijkheden.

Artes7 orkest uitvoeringBehalve met de saxen onderling moet de klassieke sectie dan weer mengen met het groot koper (tenor en bariton), dan weer met de hoorns, klarinetten of zelfs scherp koper. In het Fanfare Orkest mag de sectie juist niet te “rieterig” klinken, in het Harmonie Orkest niet te “koperachtig”. Lastig, zo’n “kameleon functie”, maar er zijn handreikingen voor.

Zelf heb ik ruim 15 jaar ervaring  in de saxofoon secties van het Metropole Orkest, Luchtmachtkapel, Marinierskapel, WDR Big Band, Glenn Miller Orchestra en natuurlijk in de HaFa orkesten waar ik als jonge saxofonist in zat.

Ik wil graag mijn ervaringen delen met iedereen die geinteresseerd is en bied daarom drie tips waar je op moet letten in de saxofoon sectie van de Harmonie of Fanfare GRATIS aan. Laat je email adres achter en je ontvangt ze van mij in je mailbox.

Als je meer verdieping wil kun je je inschrijven voor mijn WORKSHOP saxofoon sectie / quartet op 28 maart 2015 bij Harry Bakker saxofoons, Muiderberg. Van 16.00 – 18.30 uur geef ik priveles aan klassieke en jazz saxofoon secties of quartet. Opgeven via info@wernerjanssen.nl of 06 22 600 900. Wees er op tijd bij, ik laat maximaal 15 deelnemers toe! Als je graag een boost wil geven aan het samenspel in jouw sectie , waar je een half jaar op kan teren, dan ben ik ook te boeken voor workshops op locatie.

ACTIVITEITEN

27 feb dirigeren Big Band Fort Night Swing, Wilnis
6 en 7 maart Metropole Orkest, Hilversum (besloten)
8 maart 20 uur Wood & Winds, podiumkerkje, Grevenbicht (L.)
10 maart directie Muziekvereniging Volharding, Berkhout
13 maart Big Band Fort Night Swing, Wilnis
14 maart workshop “improviseren voor HaFa / beginners”, 13-16 uur Cultuurhuis, Deventer. Opgeven via info@wernerjanssen.nl
21 maart Metrpole Orkest en Percossa, Utrecht
22 maart Metrpole Orkest en Percossa, Utrecht
22 maart Big Band Fort Night Swing, Bilthoven
23 maart Metrpole Orkest en Percossa, Utrecht
24 maart Metrpole Orkest en Percossa, Utrecht
28 maart 16.00-18.30 uur. Workshop saxofoon sectie en quartet. Harry Bakker saxofoons, Dorpsstraat 12, Muiderberg.

logo_05_nieuw

6 antwoorden
  1. Iris Willems
    Iris Willems zegt:

    Ik ben ook erg geïnteresseerd in jouw tips,
    Ik speel baritonsax bij een Fanfare, Harmonie én een Big Band. Graag zou ik ook een goede suggestie willen krijgen voor een leuk en grappig Fanfarewerk met daarin een belangrijke rol voor de saxofonsectie! Graag zie ik je reactie tegemoet, Groetjes Iris Willems

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *