Blog september 2016 : breiwerkje in mineur

Leer binnen 8 minuten de handigste methode om van noot naar noot te spelen op een mineur 7 akkoord

Het mineur 7 akkoord komt ontzettend vaak voor in jazz en popmuziek. Als we Cmi7 nemen, dan bestaat akkoord uit een grondtoon C , terts Es, kwint G en septiem Bes. Als je moet improviseren over dit akkoord is het natuurlijk altijd goed om een van deze akkoordtonen in je solo te gebruiken. Met de 2 x 2 licks matrix in mineur leer je hoe je de grondtoon (C) en de terts (Eb) kunt verbinden.

We gebruiken zogenaamde “four note groupings” van achtste noten, met een afsluitende doeltoon. Deze afsluitende noot is weer het vertrekpunt voor het volgende woordje. Zo breien we stap voor stap licks aan elkaar tot een heel verhaal.

En weet je wat zo VET is ? Zolang je het septiem (Bes) buiten beschouwing laat, passen al deze woordjes ook nog eens op alk ander C mineur akkoord, bijvoorbeeld Cm6 (C-Es-G-A), Cmi Maj7 (C-Es-G-B) en op de mineur drieklank (Cm : C-Es-G).

Interesse ?  Vraag de GRATIS video aan waarin ik het je precies uitleg. Stuur even een mail, of laat je emailadres in het commentaarveld beneden achter. Op JOUW authentieke muzikale verhaal !


NIEUW : 101 improvisatietips. Improviseer je al een tijd, maar kom je niet echt verder ? Terwijl jij weet dat er meer in je zit ! Dan is mijn nieuwe dienst interssant voor je.

Elke week een leuke tip over improvisatie in je mailbox waarin ik samen met jou een fragment van een jazzsolo uitzoek. Daarna ga ik je uitleggen waarom dit fragment zo geniaal is en hoe je dit kunt toepassen zodat jij stap voor stap aan een veel grotere woordenschat werkt. Zo kun je in elke situatie met vertrouwen en plezier je creativiteit laten stromen als je improviseert. Met mijn speciaal ontwikkelde methodes kun jij op een efficiënte manier de taal van de grote Meesters je snel eigen maken en vrij improviseren. Vraag de GRATIS proefles aan op http://www.improcircle.nl/101-improvisatietips

_MVO5170-2

“Ik weet nog toen ik zelf begon met improviseren. Ik speelde maar wat raak met leuke meespeel CD’s zonder echt te snappen wat ik deed. Ik vond het lastig om te variëren, totdat ik er achter kwam dat het leren improviseren net is als het leren van een taal. Ik kopiëerde eerst de basiswoordjes van grote Meesters van de Bebop als Charlie Parker en Sonny Stitt. Daarna zocht ik naar manieren om ze aan elkaar te plakken tot mooie volzinnen.

Nu treed ik regelmatig op met het Metropole Orkest, de Konrad Koselleck Big Band, het Clazz Ensemble en vele andere gerenommeerde jazzensembles en geef les en workshops over improvisatie. Als wiskundige bedacht ik namelijk mijn eigen handige methodes om snel vorderingen te maken. En daarvan kan iedereen nu profiteren.” – Werner Janssen  

 

Wil je me bij zien en horen optreden ? Check hier mijn AGENDA :

za 3 sep 10.00 -15.00 workshop improvisatie met saxofoonorkest Dordrecht

za 3 sep 17.00 -18.00 Soli Big Band, Jazzfestival Santpoort

za 3 sep 20.00 Opera “Carmen”, Caprera, Bloemendaal

zo 4 sep 10.30 -13.00 workshop Dominantenmatrix, Amsterdam

zo 4 sep 15.00 – 18.00 “Blaastest”van Rens Bouma, Nieuw en Meer, Amsterdam

ma 5 sep Jazz Warriors Big Band, Amsterdam

di 6 sep, de Volharding, improvisatie workshop, Berkhout

wo 7 sep, Big Band Just Us, Woerden

vr 9 sep 20.00 Opera “Carmen”, Caprera, Bloemendaal

za 10 sep 20.00 Konrad Koselleck Big Band, Amersfoort

za 11 sep 15.00 Soli Big Band, Kasteel Heemskerk

ma 12 sep Konrad Koselleck Big Band, BIMhuis, Amsterdam

di 13 sep, de Volharding, improvisatie workshop, Berkhout

wo 14 sep Soli Big Band, Driehuis

vr 16 sep Guido’s Orchestra, Ahoy, Rotterdam

za 17 sep Guido’s Orchestra, Ahoy, Rotterdam

di 20 sep, de Volharding, improvisatie workshop, Berkhout

vr 23 sep Jazz Warriors Big Band, optreden, Amsterdam

za 24 sep ZH Muziekbond, workshop improvisatie voor blaasorkest, Den Haag

zo 25 sep The Ramblers, 90th anniversary tour, Huizen

24 antwoorden
 1. Jeroen Goedhart
  Jeroen Goedhart zegt:

  Hoi Werner, ik zou graag de les breiwerkje in mineur willen proberen. Ik ben erg benieuwd hoe je dit aanpakt. Alvast bedankt en groetjes!

  Beantwoorden
 2. Arjan van Nistelrooij
  Arjan van Nistelrooij zegt:

  Hallo Werner,
  Zou je mij de link willen sturen? Het lijkt bijna gemakkelijk zoals jij het vertelt.
  Bedankt, Arjan van Nistelrooij

  Beantwoorden
 3. Godie
  Godie zegt:

  Hoi Werner volgens mij kan ik die Cmin7 heel goed gebruiken bij de solo van “Mercy Mercy Mercy” dus graag de video over het mineur breiwerkje

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *