Blog oktober 2016″Het halfverminderd akkoord bestaat niet”

“Halfverminderd” is een nogal abstract begrip. Het akkoord komt vaak voor in het Real Book, dus is het wel handig om er grip op te hebben. In deze blog leer je door welk akkoord je het halfverminderd akkoord in gedachten beter kunt vervangen om makkelijker te kunnen improviseren.

Eureka ! Het halfverminderd akkoord is een omkering van het mineur 6 akkoord. Heb je bijvoorbeeld A halfverminderd (genoteerd als Ami7b5 of AØ) dan bestaat dit akkoord uit A-C-Es en G. Akkoorden kun je omkeren, d.w.z. je kiest een andere toon dan de grondtoon als begintoon. Als we dit akkoord één keer omkeren, dan krijgen we C-Eb-G-A en dat is C mineur 6, genoteerd als Cm6 of Cmi6.

Het is veel makkelijker om over een mineur akkoord te improviseren, want dan passen er ladders bij. Wil je weten welke ladder het beste past op halfverminderd en een meespeeltrack waarmee je dit kunt oefenen ? Laat dan je emailadres achter in het commentaarveld of stuur een mail naar info@wernerjanssen.nl. Je ontvangt dan GRATIS toegang tot een speciale pagina compleet met bladmuziek waarin je alles kunt terug lezen, getransponeerd voor jouw instrument.

Op JOUW muzikale vrijheid,

Werner Janssen

Toen ik begon met improviseren speelde ik maar wat raak met meespeel CD’s, maar ik heb methodes bedacht om mezelf stap voor stap vooruit te helpen. Van deze methodes kun jij profiteren !

Wil je de taal van de jazz beheersen zodat ook jij oneindige mogelijkheden hebt bij het improviseren ? In mijn nieuwste product “101 improvisatietips” heb ik al mijn kennis over het jazzvocabulaire op een aantrekkelijke manier gebundeld, compleet met videolessen, bladmuziek en meespeeltracks. Nieuwsgierig ? Vraag hier de GRATIS proefles aan. 

11 antwoorden
  1. Toon
    Toon zegt:

    Hallo Werner ik wil graag deelnemen aan het weekend a. s juni 8 9 en10 2017. Kan ik van jouw de gegevens krijgen zodat ik in kan schrijven voor deze Class. Ik speel enkele jaren tenorsax. Met vriendelijke groet Toon Corstjens Schoolstraat 42 6017cz te Thorn

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *