Blog juni 2016 : Akkoorden Algebra

Leer in 5 minuten de vijf basisakkoorden waaruit het Real Book is opgebouwd en hoe je deze kunt toepassen op “Autumn Leaves”

Weet je dat er in essentie slechts vijf akkoorden zijn waaruit alle jazz standards van het Real Book zijn opgebouwd ? Dat zijn toch zeker 600 – 1000 muziekstukken. Als je beter wilt leren improviseren moet je een supergoed muzikaal gehoor hebben, anders is akkoordenkennis onontbeerlijk. Het goede nieuws is dat nagenoeg het hele Real Book te spelen is als je deze vijf akkoorden beheerst. En dat kan gelukkig iedereen leren !

Een akkoord is niets anders dan een stapeling van tertsen en bestaat uit minimaal vier tonen, samen het “arpeggio” genoemd. Afstanden tussen twee tonen meten we met intervallen. Een terts is zo’n interval. Meest gangbaar zijn de kleine terts (drie halve toonsafstanden) en de grote terts (vier halve toonsafstanden).

Om een akkoord te krijgen kun je nu tertsen combineren (“op elkaar stapelen”), bijvoorbeeld grote terts + kleine terts + grote terts, of 4 halven + 3 halven + 4 halven. Met grondtoon C wordt het arpeggio dan C-E-G-B. Dit akkoord noemen we “C majeur 7“. Als je een andere combinatie neemt, krijg je natuurljk een ander akkoord.

Wil  je via mijn videoles leren welke vijf basisakkoorden er zijn en hoe je de arpeggio’s van de bekende standard “Autumn Leaves” hieruit kunt destilleren ? Inclusief overzichtelijke pfd bestanden. Helemaal GRATIS ! Laat een commentaar achter beneden, of stuur je emailadres waar ik het naar toe mag sturen naar info@wernerjanssen.nl

De saxofonist John Coltrane (1926-1967, zie foto) was iemand die meester was over alle arpeggio’s en deze vaak speelde in zijn solo’s.

 

JAARCURSUS DOMINANTENMATRIX – NOG ÉÉN PLEK

Leer in 10 lessen hoe je nagenoeg alle jazz standards kunt spelen aan de hand van één overzichtelijke en effectieve tabel : de “dominantenmatrix”.

Heb je genoeg van aanmodderen zonder verder te komen ? Wil je in slechts 10 maandelijkse bijeenkomsten leren hoe je met één tabel 90 % van de standards uit het  American Songbook kunt beheersen ? Doe dan mee met de training Dominantenmatrix – jaartraining improviseren over jazz standards”. Er is nu nog slechts plek voor één deelnemer.

Als je je aanmeldt  ontvang je bovendien GRATIS mijn stappenplan voor het zelfstandig instuderen van jazz-standards

Meer info klik hier

 

 

9 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *