Blog januari 2017 “het dim akkoord”

Alle lezers van mijn blog wens ik een fantastisch 2017 met veel mooie muziek. Ik hoop dat jullie persoonlijke groei in 2017 mag bijdragen aan een betere wereld voor jezelf en voor alle andere mensen. Bij een nieuw jaar hoort een nieuwe stijl. De maandelijkse blog schrijf ik voortaan vanaf de website van impro Circle, het instituut voor online improvisatiecursussen dat improvisatie ziet als een middel voor persoonlijke groei.

[video_player type=”youtube” width=”560″ height=”315″ align=”center” margin_top=”0″ margin_bottom=”20″]aHR0cHM6Ly95b3V0dS5iZS9tSVZaeGdoV0NkQQ==[/video_player]

In de blog van deze keer kijken we naar het “dim” (van diminished) akkoord, of in goed Nederlands, het verminderd akkoord. Het is een akkoord dat opgebouwd is uit allemaal kleine tertsen op elkaar, bijvoorbeeld C – Es – Ges (of F#) – A. Als we dit akkoord omkeren, d.w.z. we kiezen een andere akkoordtoon dan de grondtoon als begintoon, dan krijgen we precies hetzelfde akkoord terug ! We zeggen dan “het dim akkoord is symmetrisch”.

Als je dit begrijpt dan betekent dit dat C dim hetzelfde is als Eb dim, F# dim of A dim. Je kunt ze zien als “familie” van elkaar. Zo zijn er nog twee andere families. We hebben dan drie families :

  1. C dim, Eb dim, F# dim en A dim
  2. Cis dim, E dim, G dim en Bb dim
  3. D dim, F dim, Ab dim en B dim

Hoe speel je over dim akkoorden ? Ik vond ze altijd best wel lastig. Verder dan de akkoordtonen spelen kwam ik niet. Wil je weten  wat voor manieren er nog meer zijn ? Laat dan je emailadres achter en je krijgt GRATIS toegang tot een speciale website met een extra uitleg video, uitgeschreven voorbeelden en een meespeeltrack.

_MVO5170-2

9 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *