blog december 2016 : “swingtime is zo laat mogelijk op tijd spelen”

Het valt mij op dat mijn leerlingen en bezoekers van mijn workshops doorgaans meer belangstelling hebben hoe ze harmonisch gewiekster kunnen improviseren dan hoe ze timen. “Welke toonladder moet ik hier spelen” is een van de meest voorkomende vragen.

Omdat dit via de mind geleerd kan worden is het ook redelijk makkelijk te onderwijzen. Toch is timing van groter belang in jazzmuziek. Wat vind je beter klinken ? Iemand met een beroerde timing, die hele listige outside patronen kan spelen, of iemand die harmonisch heel overzichtelijk speelt, maar met een lekkere timing ? Wil je me in het commentaarveld beneden laten weten hoe jij er over denkt ?

In mijn blog van december leer je een simpele oefening om bewuster te timen in een swing groove. Je kunt swing spelen vergelijken met “boksen”. Het geheim van een goede swing timing is “zo laat mogelijk op tijd spelen”. Benieuwd hoe dat werkt ? Bekijk dan snel mijn filmpje.

Het PDF bestand met de oefening uit de video vind je hier timing-exercise. TIP : Pas deze oefening toe in tempo’s tussen 92 en 208 met een metronome of play along.

Mijn eigen worsteling …..

Op mijn 16e belandde ik in een Big Band. Ik herinner me nog goed dat ik geen swing kon spelen. Ik vond het ook erg lastig welke noten ik moest binden en welke ik moest aanzetten. Maar door naar goede voorbeelden te luisteren ontdekte ik hoe ik me stap voor stap kon verbeteren. Ik vond het zo leuk en het ging zo goed dat ik er zelfs mijn beroep van heb gemaakt en mijn “geheimen” toepas als ik optreed met de Konrad Koselleck Big Band, het Metropole Orkest, het Orkest van de Luchtmacht, of andere ensembles. Wil je ook met enkele simpele oefeningen beter worden in timing ? Spreek dan eens een  GRATIS proefles met me af ! Mail naar info@wernerjanssen.nl

Wist je al dat ik een  goedkope online cursus met wekelijks een inspirerende tip aanbied voor enigszins gevorderde improvisatoren ? Klik hier voor de “101 improvisatietips”. En de leuke beginnerscursus “BASIC” waar je o.a. leert hoe je nooit meer verdwaalt in een akkoordenschema ? Kijk hier.  In 2017 gaan de prijzen omhoog, profiteer nog in 2016 ! 

Wil je nog een stapje verder en GRATIS vier basisritmes voor swing en een oefen mp3 ontvangen ? Laat dan even je mailadres achter ! Op JOUW timing, Werner Janssen

 

11 antwoorden
 1. Simon Bakker
  Simon Bakker zegt:

  Prima oefening. Vereist concentratie. Leuk met de begeleiding die je erbij maakt! Graag de andere oefeningen en de begeleiding. Ik zie ernaar uit!

  Beantwoorden
 2. Jack van den Heijkant
  Jack van den Heijkant zegt:

  Timings-oefening, dat heb ik inderdaad nog nodig, daar krijg ik wel eens commentaar op….. Dus, heel graag het materiaal beschikbaar stellen…

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *